Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων
Μάθετε τα πάντα για τα βότανα από το A έως το Ω (Α-Ζ).
Πασιφλόρα
Το λουλούδι του πάθους (πασιφλόρα) ήταν γνωστό στους αυτόχθονες της Νοτίου Αμερικής ως φυτικό ίαμα με πολλές αναφορές στη βραζιλιάνικη λαογραφία. Η πασιφλόρα ανακαλύφθηκε από τον Ισπανό γιατρό, Monardes στο Περού το 1569. Σαράντα χρόνια αργότερα, εισήχθη στην Ευρώπη ως διακοσμητικό φυτό. Πολύ νωρίτερα, το λουλούδι του πάθους είχε περιληφθεί στο χαρτοφυλάκιο των φαρμακευτικών φυτών της Ευρώπης καθώς οι βοτανολόγοι είχαν γοητευτεί από την ταξιανθία του. Στο βιβλίο του "De florum cultura", που δημοσιεύθηκε το 1633, ο Jesuit Ferrari παρομοίασε τα διάφορα μέρη του λουλουδιού με σύμβολα από τη Σταύρωση του Ιησού Χριστού.
Οι Ιησουίτες έδωσαν επίσης το λατινικό του όνομα το οποίο αποτελείται από τις λέξεις "passio" ή "βάσανο", "flos" ή "λουλούδι" και " incarnate" ή "ενσάρκωση". Το λουλούδι του πάθους άρχισε να χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα και εισήχθη μέσω της αμερικανικής ομοιοπαθητικής. Αποτελεί πολύ γνωστό ηρεμιστικό σε χαμηλές δόσεις. Οι καρδιοτονωτικές ιδιότητες του ιάματος αναγνωρίστηκαν μόνο στη Γαλλία και στην Ελβετία. Κατά τη διάρκεια του A' Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως ηρεμιστικό για τη θεραπεία του σοκ.
Σημείωση για τις φωτογραφίες: Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη πασιφλόρα. Η εικόνα στο πάνω μέρος της σελίδας δείχνει το διακοσμητικό φυτό Passiflora caerula. Οι άλλες εικόνες δείχνουν το Passiflora incarnata.
Το πολυετές αυτό βότανο έχει παχιές, σαρκώδεις, πολύ μακριές ρίζες. Το ρίζωμα και οι ρίζες φέρουν πολλούς βλαστούς που μπορούν να αναπτυχθούν σε μήκος έως και 10 μέτρα. Τα φύλλα αποτελούνται από τρεις λοβούς με οδοντωτές άκρες, ενώ τα φύλλα στο κάτω μέρος τους καλύπτονται από λεπτά τριχίδια. Σε κάθε άξονα υπάρχουν μικρά λεπτά δευτερεύοντα φύλλα και ένα μόνο άνθος, σε μακρύ στέλεχος.
Αυτά τα μοναδικά άνθη έχουν διάμετρο περίπου 8 εκατοστά και έχουν πέντε μεγάλα σέπαλα που είναι πράσινα στο εξωτερικό και λευκά στο εσωτερικό, ενώ εναλλάσσονται με πέντε λευκά πέταλα περίπου του ίδιου μεγέθους. Μέσα στα πέταλα υπάρχουν αρκετά λεπτά νημάτια τα οποία είναι λευκά στο εσωτερικό μέρος και χρωματίζονται με μωβ στο εξωτερικό τμήμα, ενώ παρεμποδίζουν τα μικρά έντομα να φτάσουν στο νέκταρ. Τα τρία ωοειδή, οδοντωτά φύλλα του πετάλου απλώνονται οριζοντίως και αναπτύσσονται μαζί για να σχηματίσουν βάση άνθους σε σχήμα κυπέλλου. Αυτή η βάση αναπτύσσεται σε έναν κεντρικό άξονα ύψους περίπου 1 εκατοστού, υποστηρίζοντας την ωοθήκη του φυτού. Στο κάτω μέρος του φυτού υπάρχουν πέντε νήματα τα οποία σχηματίζουν καμπύλη. Τα άνθη παραμένουν ανοιχτά μόνο για μία ή δύο ημέρες το πολύ.
Το φθινόπωρο, η ωοθήκη ωριμάζει και μετατρέπεται σε ωοειδές, κιτρινωπό-πράσινο έως ανοιχτό πορτοκαλί μούρο. Ο καρπός, που είναι βρώσιμος, έχει μέγεθος περίπου 6 εκατοστά και περιέχει πολλούς σπόρους διπλωμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Το είδος Passiflora edulis (maracuja, purple granadilla) εκτιμάται για τις γαστρονομικές του χρήσεις ως πηγή φρούτων του πάθους και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χυμού φρούτων ή την παρασκευή γιαουρτιού με φρουτώδη γεύση. Ανθίζει από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.
Περισσότερα από 400 είδη της οικογένειας Passiflora απαντώνται κυρίως σε τροπικό περιβάλλον. Γι' αυτό το φυτό είναι σήμερα ένα είδος που κινδυνεύει ιδιαίτερα. Τα περισσότερα από τα είδη βρέθηκαν αρχικά στα νότια κράτη των ΗΠΑ καθώς και στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι βοτανολόγοι και οι λάτρεις των φυτών αυτού του είδους ενίσχυσαν την παγκόσμια διάδοση του φυτού και σήμερα όλα τα είδη της Passiflora βρίσκονται σε όλα τα τροπικά και υποτροπικά μέρη του κόσμου. Ορισμένα είδη είναι λιγότερο ευαίσθητα στο κρύο και μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι αναπτύσσονται σε περιοχή χωρίς παγετό. Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Ινδία, η Φλόριντα, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η A.Vogel χρησιμοποιεί τα υπέργεια τμήματα του φρέσκου, οργανικά καλλιεργημένου φυτού Passiflora incarnata. Το φυτό συλλέγεται ενώ βρίσκεται σε άνθιση και παράγεται αλκοολικό εκχύλισμα το οποίο, ανάλογα με τη χρήση, ανακινείται σε ομοιοπαθητική αραίωση. Πολύ συχνά εμφανίζονται περισσότερα είδη Passiflora στη βιομηχανία βοτάνων. Δεν είναι εύκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των ειδών και απαιτεί προσεκτική μικροσκοπική και χρωματογραφική εξέταση. Σύμφωνα με το Ph.Helv.VII, δεν πρέπει να περιέχεται καμία ποσότητα P. caerulea στα τελικά προϊόντα, καθώς περιέχει σχετικά υψηλή ποσότητα κυανογόνων γλυκοζιδίων που προκαλούν ενζυματική διάσπαση και παραγωγή υδροκυανικού οξέος.
Μάθετε τα πάντα για τα βότανα από το A έως το Ω (Α-Ζ).
Διαβάστε την συναρπαστική ιστορία του πιο διάσημου φυσιοπαθητικού και βοτανολόγου.