background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Angelica Archangelica L.

Angelica

Ιστορία

Angelica archangelica

Ο όρος "angélica" προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει "αγγελικός","άγγελος" και ''αγγελιοφόρος''. Ο θρύλος λέει ότι ένας άγγελος έδειξε στην ανθρωπότητα το θεραπευτικό αυτό φυτό. Το "archangélica" προέρχεται από την ελληνική λέξη "αρχάγγελος" και χρησιμοποιείται για να τονίσει τη φαρμακευτική αξία του φυτού.

Η πρώτη αναφορά στην αγγελική έγινε τον 14ο αιώνα από τον Matthaeus Sylvaticus. Το 1588, ο Tabernaemontanus έγραψε: "Η αγγελική, με την εξαιρετική δύναμη και αρετή είναι σαν το Άγιο Πνεύμα ή σαν οι άγγελοι να αποκάλυψαν την ωφέλιμη αυτή ρίζα στην ανθρωπότητα". Σύμφωνα με τον ίδιο, το φυτό χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε νοσοκομεία για μολυσματικές ασθένειες και για την εξουδετέρωση της "πανούκλας και του λοιμογόνου αέρα". Επίσης χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις που κάποιος έτρωγε ή έπινε δηλητήριο.

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Η αγγελική έχει ισχυρές κύριες ρίζες και διαθέτει πυκνό ριζικό σύστημα με φύλλα από τα οποία αναπτύσσεται κατά το δεύτερο έτος κοίλος, αυλακωτός μίσχος που φτάνει σε ύψος 2 μέτρων. Το ανώτερο μέρος του μίσχου είναι διακλαδισμένο. Τα φύλλα συνδέονται στον μίσχο μέσω ενός φαρδιού κολεού και είναι τριπτεροειδή.

Έχει πράσινα-λευκά άνθη τοποθετημένα σε ημικυκλικά, ακιδωτά, διπλά σκιάδια που έχουν διάμετρο έως 15 εκατοστά. Οι καρποί είναι ωοειδείς και χωρίζονται σε πολλά, αδιάρρηκτα τμήματα του σπόρου. Το φυτό ανθίζει μία φορά κατά την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο και στη συνέχεια πεθαίνει.

Φυσικό περιβάλλον

Η αγγελική ευδοκιμεί σε υγρές τοποθεσίες στα εύκρατα κλίματα της Ευρώπης και της Ασίας εως και την περιοχή της Ισλανδίας. Το άγριο αυτό φυτό είναι διαδεδομένο στις παράκτιες περιοχές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά σπάνια το βρίσκει κανείς στην Αυστρία ή την Ελβετία.

Παρασκευή

Οι σπόροι της αγγελικής φυτεύονται την άνοιξη. Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι ρίζες και το ριζικό σύστημα των φυτών που αναπτύσσονται σε βιολογική καλλιέργεια ξεθάβονται, πλένονται και ξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή βαμμάτων.

Η αγγελική είναι ένα από τα κύρια συστατικά των λικέρ όπως το Chartreuse και το Bénédictine καθώς και των πικρών schnapps.