Γαϊδουράγκαθο: Το θαυματουργό βότανο για το ήπαρ

Γαστρεντερικό-Αποτοξίνωση


Κωνσταντίνος Ζιούπος, Φαρμακοποιός MSc


22 Φεβρουαρίου 2023

Η ευεργετική δράση του γαϊδουράγκαθου στο συκώτι

Το γαϊδουράγκαθο είναι βότανο γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο ήπαρ. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας και στην προστασία του ήπατος καθώς συμβάλλει στην ανάπλαση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλές ουσίες στο γαϊδουράγκαθο έχουν προστατευτικό ρόλο στα ηπατικά κύτταρα. Αν και όλες οι ουσίες που περιέχονται στο γαϊδουράγκαθο συμβάλλουν στην υγεία του ήπατος, η πιο μελετημένη ουσία είναι η σιλυμαρίνη η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση και την προστασία του ήπατος.

Η σιλυμαρίνη έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση καθώς δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες μειώνοντας το οξειδωτικό στρες που είναι παράγοντας για την πρόκληση πολλών παθήσεων του οργανισμού.

Η σημαντικότητα της εύρυθμης ηπατικής λειτουργίας

Η υγεία του ήπατος επηρεάζει τη συνολική υγεία του οργανισμού καθώς το ήπαρ συμμετέχει σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού  

Συγκεκριμένα το ήπαρ έχει τις εξής λειτουργίες:

  • συμβάλλει στην αντιμετώπιση μολύνσεων
  • διασπά τα θρεπτικά συστατικά ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια από τον οργανισμό
  • δημιουργεί χοληστερίνη, ορμόνη απαραίτητη για την επούλωση ιστών
  • παράγει χολή, ουσία απαραίτητη για την πέψη του λίπους αλλά και για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών
  • αποβάλλει τις τοξικές ουσίες

Σημάδια ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά

Πόνος στο στομάχι και πρήξιμο. Το ήπαρ βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιακής χώρας. Όταν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να διογκωθεί και να προκληθεί κατακράτηση η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή γύρω από το ήπαρ.

 

Ίκτερος. Η χολερυθρίνη είναι η ουσία που παράγεται από τη διάσπαση ερυθρών αιμοσφαιρίων και απεκκρίνεται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος. Ωστόσο αν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά τότε η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλείται ίκτερος (κίτρινη απόχρωση του δέρματος)

 

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου. Συμπτώματα όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδι ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά.

 

Δερματικά προβλήματα. Το ήπαρ είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση και την απομάκρυνση των τοξινών ωστόσο όταν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ τότε οι τοξίνες αποβάλλονται μέσω του δέρματος. Κατά συνέπεια, κνησμώδες και ευερέθιστο δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη κακής λειτουργίας του ήπατος.

 

Ναυτία. Η ναυτία έχει ποικίλες αιτιολογίες ωστόσο μπορεί να είναι σύμπτωμα σχετικό με την κακή λειτουργία του ήπατος ιδιαίτερα εάν παρατηρείται μετά από κατανάλωση ορισμένων λιπαρών φαγητών.

 

Κούραση. Ομοίως η κούραση είναι ποικίλης αιτιολογίας ωστόσο ο υπερβολικός όγκος τοξινών στο σώμα εξαιτίας κακής ηπατικής λειτουργίας μπορεί να είναι αιτία κούρασης. Επίσης επειδή το ήπαρ μετατρέπει τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια μπορεί να είναι ένας ακόμα λόγος για πνευματική ή σωματική κόπωση.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ενισχύσεις τη λειτουργεία του ήπατος;

Πιθανόν το συκώτι σου να χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη εάν:

  • είσαι σε μακροχρόνια λήψη φαρμάκων
  • έχεις διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  • πίνεις αλκοόλ ή καφέ
  • καπνίζεις

Ακόμα και αν δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες η καλή λειτουργία του ήπατος είναι σημαντική για την υγεία του οργανισμού. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι σε χιλιάδες τοξίνες από το περιβάλλον γεγονός που κάνει την αποτοξίνωση του οργανισμού απαραίτητη. Το συκώτι είναι το βασικό όργανο που προσφέρει αποτοξίνωση στον οργανισμό και για τον λόγο αυτό:

  • προτιμήστε ακατέργαστα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
  • ενισχύστε την υγεία του εντέρου σας
  • βελτιώστε τη φυσική σας κατάσταση
  • δοκιμάστε βότανα που έχουν αποτοξινωτική δράση όπως το γαϊδουράγκαθο

 

Το Milk Thistle Complex της παγκόσμια κορυφαίας Ελβετικής εταιρείας φυτοθεραπείας A.Vogel περιέχει βάμμα γαϊδουράγκαθου, αγκινάρας, αγριοράδικου, μπόλντο και μέντας και αποτελεί την πιο αποτελεσματική και φυσική επιλογή για την αποτοξίνωση και προστασία του ήπατος.

Milk Thistle Complex 60 tabs

Milk Thistle Complex Drops 50ml