Εμμηνόπαυση: Μια φυσιολογική κατάσταση που σηματοδοτεί μια νέα πραγματικότητα στη ζωή κάθε γυναίκας

Ορμονικό-Ουροποιητικό


07 Αυγούστου 2023

Η εμμηνόπαυση αποτελεί περίοδο-ορόσημο στη ζωή της γυναίκας. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των blog και γενικότερα του ηλεκτρονικού Τύπου η πληροφόρηση των γυναικών σχετικά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι εύκολη και συνεχής. Ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των γυναικών εξακολουθεί να μη γνωρίζει τα συμπτώματα. Το 51% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα ονόμασε μόλις 3 από τα 48 γνωστά συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Παρακάτω, παραθέτονται τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.

1. Αλλαγές διάθεσης

Λιγότερο από το 15% των γυναικών γνωρίζουν ότι το άγχος και οι αλλαγές στη διάθεση αποτελούν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Για πολλές γυναίκες οι αλλαγές στη διάθεση είναι το χειρότερο σύμπτωμα καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την επαγγελματική τους ζωή. Τα κύρια συμπτώματα της αλλαγής διάθεσης μπορεί να είναι το άγχος, η ανησυχία, η οργή, ο θυμός, η ευερεθιστότητα. Μπορεί όμως να είναι και απλές εναλλαγές καλής και κακής διάθεσης. Το κλάμα, ο φόβος, η απώλεια αυτοπεποίθησης είναι επιπλέον συμπτώματα που επιβαρύνουν την διάθεση και δυσκολεύουν την καθημερινότητα.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Η κατανάλωση νερού είναι σημαντική καθώς η αφυδάτωση θα επιδεινώσει το άγχος. Παράλληλα, ευεργετική είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής από φρέσκα βότανα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος χαλάρωσης όπως η πασιφλόρα, η βρώμη, η βαλεριάνα και ο λυκίσκος. Εάν τα προβλήματα με τη διάθεσή σας δεν είναι διαχειρίσιμα, εάν πιστεύετε ότι έχετε κατάθλιψη και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

2. Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κύρια συμπτώματα που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες σε ποσοστό 75%. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικά ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας ή στις κοινωνικές συναναστροφές καθώς δημιουργούν άβολη αίσθηση και επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Έχει πραγματοποιηθεί εκτενής έρευνα για τα οφέλη του φασκόμηλου στην ανακούφιση από εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Eίναι ιδιαίτερα ευεργετικό στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη φυσιολογική λειτουργία της εφίδρωσης. Συνεισφέρει στη γυναικεία ευεξία, ειδικότερα στη φάση της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

3. Πόνος στις αρθρώσεις

Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι οι πόνοι στις αρθρώσεις αποτελούν κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Εάν έχετε συνηθίσει να είστε δραστήριες και ξαφνικά αισθανθείτε έντονο πόνο στις αρθρώσεις αυτό θα επηρεάσει τις συνήθειες σας, τον τρόπο που ασκείστε και κατ' επέκταση θα επηρεάσει το βάρος σας.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Η επαρκής κατανάλωση νερού σε συνδυασμό με λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και στην καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος είναι ιδανική λύση. Το φυτικό εκχύλισμα φρέσκου αρπαγόφυτου συμβάλει στην ανακούφιση των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις. Το αρπαγόφυτο διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δεν εμφανίζει παρενέργειες ακόμα και σε μακροχρόνια λήψη. Επίσης, σκευάσματα διατροφής με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη μπορεί να φανούν ιδιαίτερα ευεργετικά στην αντιμετώπιση των πόνων στις αρθρώσεις και να υποστηρίξουν επικουρικά την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

4. Δυσκολία στη συγκέντρωση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι δυνατό η γυναίκα να αντιμετωπίσει  δυσκολία στη συγκέντρωση. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι δυνατό να προκαλέσει κόπωση και δυσκολίες στον ύπνο.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το βότανο Gingko biloba βοηθά στη συγκέντρωση και βελτιώνει παράλληλα τη μνήμη.

5. Δυσκολία στον ύπνο

Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ κοινά κατά την εμμηνόπαυση. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, αυξάνεται η δυσκολία της γυναίκας να κοιμηθεί ενώ παράλληλα ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός λόγω των συχνών αφυπνήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, εάν ξυπνάτε τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας τότε το σώμα σας δεν έχει αρκετό χρόνο για να χαλαρώσει και να αποκαταστήσει την ενέργειά του. Το επόμενο πρωί θα αισθάνεστε κουρασμένες, θα είστε ευερέθιστες και πιθανόν να αντιμετωπίσετε προβλήματα συγκέντρωσης.

Τι μπορεί να βοηθήσει; Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσετε ρουτίνα ύπνου. Αποφύγετε την κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη το βράδυ όπως και σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη καθώς θα διεγείρουν το νευρικό σας σύστημα καθιστώντας πιο δύσκολη τη χαλάρωση ιδιαίτερα αν καταναλώνονται το βράδυ. Βότανα όπως η βαλεριάνα και ο λυκίσκος έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην ομαλοποίηση του ύπνου.