Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων
Μάθετε τα πάντα για τα βότανα από το A έως το Ω (Α-Ζ).
Οι αλλεργίες τόσο τους εαρινούς όσο και τους φθινοπωρινούς μήνες, αποτελούν από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις για αρκετούς ανθρώπους. Ως αλλεργία ορίζεται η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες δεν είναι βλαβερές για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα. Η επαφή με τα αλλεργιογόνα είναι δυνατό να προκαλέσει αντιδράσεις όπως κοκκινίλες, κνησμό, φουσκώματα, αναπνευστικές δυσκολίες ή ακόμη και αναφυλαξία. Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι η γύρη, η σκόνη, διάφοροι μύκητες όπως η μούχλα αλλά και το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.
Το βότανο Luffa operculata είναι ευρέως γνωστό ως σφουγγοκολοκύθα ή λούφα και φύεται στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Όταν ο καρπός του τροπικού βοτάνου ωριμάσει πλήρως, είναι ινώδης και χρησιμοποιείται σαν σφουγγάρι λόγω της ιδιαίτερης υφής του.
Εκτός από την οικιακή χρήση η λούφα έχει αποδεδειγμένη φαρμακολογική δράση. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εποχικής και χρόνιας αλλεργίας και της αλλεργικής ρινίτιδας συμπεριλαμβανομένης της καταρροής, του φτερνίσματος και της ρινικής συμφόρησης. Συγκεκριμένα, αδρανοποιεί και αποβάλλει τις τοξίνες που δρουν ανασταλτικά για το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή ισταμίνης καθώς και τη φλεγμονή στον ρινικό βλεννογόνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λούφα δεν προκαλεί παρενέργειες όπως αυτές των αντίστοιχων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των αλλεργιών (αντιισταμινικά). Το εκχύλισμα της λούφας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή.
Η συνδυαστική χρήση της λούφας με άλλα βότανα όπως η αράλια, η οκουμπάκα και το καρδιόσπερμο είναι πρακτική που πολλές φορές ακολουθείται στη φυτοθεραπεία λόγω της συνεργιστικής δράσης των βοτάνων δηλαδή της μεγαλύτερης δραστικότητας και συνεπώς της ταχύτερης ανακούφισης από τα συμπτώματα των αλλεργιών.
Μάθετε τα πάντα για τα βότανα από το A έως το Ω (Α-Ζ).
Διαβάστε την συναρπαστική ιστορία του πιο διάσημου φυσιοπαθητικού και βοτανολόγου.