background

Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων

Picea abies (L.) KARST.

Norway spruce, Pine

Ιστορία

Το όνομα "Picea" προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "peuca", "peuch" και "pissa" από τις οποίες προήλθε ο λατινικός όρος "pix". Αυτό αναφέρεται στη ρητίνη πεύκου που λαμβάνεται συνθλίβοντας τους κορμούς των δέντρων. Τα κοινά ονόματα "ερυθρελάτη" και "κόκκινο πεύκο" αναφέρονται περισσότερο στο είδος "Picea". Το "λευκό ή ασημί πεύκο" ή "έλατο" αναφέρεται αντίστοιχα στο είδος "Abies" και όλα τα παραπάνω περιγράφονται με τον όρο "πεύκα". Το δέντρο του πεύκου θεωρούνταν ιδιαίτερα ξεχωριστό αιώνες πριν από τους Κέλτες. Αποτελούσε σύμβολο του κελτικού ημερολογίου τις χρονικές περιόδους από 2 έως 11 Ιανουαρίου και από 5 έως 14 Ιουλίου. Το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου συμβολιζόταν με το φωνήεν «Α» (γνωστό ως Ailm) και το ασημένιο πεύκο. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι μέρες αρχίζουν να μεγαλώνουν και για τον λόγο αυτό το πεύκο σχετίζεται με τη γέννηση του φωτός.

Οι βοτανολόγοι του Μεσαίωνα κάνουν διάκριση μεταξύ ερυθρελάτης, ασημένιου πεύκου/έλατου και αγριόπευκου, αλλά η χρήση τους είναι παρόμοια. Σύμφωνα με τον Lonicerus: "Τα φύλλα πεύκου καταπραΰνουν τις μολυσμένες πληγές και βοηθούν στον πονόδοντο, ενώ συνδυάζονται με μέλι για όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις του ήπατος. Συνοδευόμενη με μέλι, η ρητίνη του πεύκου είναι κατάλληλη για τα κρυολογήματα και τον πονόλαιμο. Παράλληλα, είναι καταπραϋντική για όλες τις εξωτερικές παθήσεις του σώματος. Η τερεβινθίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για χρήση στη φυματίωση, στον επίμονο βήχα και τον κοκκύτη".

Χαρακτηριστικά βοτάνου

Το κόκκινο πεύκο ή η ερυθρελάτη είναι αειθαλές δέντρο που φύεται σε ύψος έως και 60 μέτρα, σε σχήμα πυραμίδας και λεπτό, ίσιο κορμό που διακλαδίζεται αρκετές φορές μέχρι το έδαφος. Ανήκει στην οικογένεια των κωνοφόρων. Τα πεύκα έχουν ρηχές ρίζες. Ο φλοιός έχει κοκκινωπό-καφέ χρώμα και μορφολογικά, καθώς το δέντρο γερνά, ξεφλουδίζει. Τα κλαδιά του κρέμονται και οι άκρες τους έχουν κατεύθυνση προς τα πάνω, ενώ καλύπτονται στην πλευρά που είναι εκτεθειμένη στο φως από πράσινες, τετράγωνες, αιχμηρές βελόνες. Τα ελάφια συνηθίζουν να τρώνε κλαδιά πεύκου, με ιδιαίτερη προτίμηση στα κλαδιά των λευκών πεύκων.

Το πεύκο δεν ανθίζει μέχρι το τριακοστό έτος του. Αναπτύσσει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά άνθη, τον Μάιο. Τα μη ώριμα αρσενικά έχουν το μέγεθος και το χρώμα μιας φράουλας και συνήθως βρίσκονται ανάμεσα στις βελόνες των κλαδιών δέντρου του προηγούμενου έτους. Καθώς ωριμάζουν, μετατρέπονται σε κίτρινα από τους πολλούς σπόρους γύρης. Τα μικρά θηλυκά άνθη του κώνου βρίσκονται στις άκρες των κλαδιών και διαθέτουν έντονο χρώμα καρμίνης. Όταν ωριμάζουν, γίνονται καφέ και πέφτουν ολόκληρα από το δέντρο. Παράλληλα, τα κουκουνάρια αρχικά ωριμάζουν στα κλαδιά του δέντρου και αργότερα κρέμονται, ενώ αναπτύσσονται σε μήκος μεταξύ 10-15 εκατοστών και πλάτος 3-4 εκατοστών.

Τα πεύκα μπορούν να ζήσουν έως και 600 χρόνια. Σήμερα όμως, η μακροζωία τους απειλείται από τη ρύπανση, την αύξηση των ποσοτήτων όζοντος στην ατμόσφαιρα, την όξινη βροχή καθώς και την αυξημένη οξύτητα του εδάφους και την έλλειψη υγρασίας. Τα κωνοφόρα δέντρα είναι πιο ευαίσθητα σε αυτούς τους παράγοντες σε σχέση με τα φυλλοβόλα δέντρα, επειδή δεν χάνουν τις βελόνες τους σε ετήσια βάση. Όταν τα πεύκα αρχίζουν να αισθάνονται ότι απειλούνται από εξωγενείς παράγοντες, εκκρίνουν "ουσίες στρες", όπως η πικίνη και η πικολόλη. Το δέντρο ανθίζει τον Μάιο.

Φυσικό περιβάλλον

Τα πεύκα είναι αυτόχθονα στην Κεντρική Ευρώπη και στο βορρά. Εμφανίζονται σε νότια κλίματα μόνο έως τον 40ο βαθμό γεωγραφικού πλάτους. Στα ανατολικά, το πεύκο περιορίζεται από τον ποταμό Βόλγα. Τα πεύκα βρίσκονται σε ορεινές περιοχές σε υψόμετρο έως και 900 μέτρα και αναπτύσσονται παράλληλα με άλλα φυλλοβόλα δέντρα. Η ερυθρελάτη καλλιεργείται ευρέως σε πεδινές περιοχές περιορίζοντας την εμφάνιση του έλατου/ασημένιου πεύκου.

Παρασκευή

Η A.Vogel χρησιμοποιεί το αιθέριο έλαιο του πεύκου, καθώς και εκχύλισμα που λαμβάνεται είτε από φρέσκιες άκρες ερυθρελάτης, που συλλέγονται την άνοιξη, είτε από έλατα που αναπτύσσονται στην άγρια φύση ή από βιολογικά ελεγχόμενες καλλιέργειες. Προκειμένου να ληφθεί το εκχύλισμα, τα φρέσκα άνθη τοποθετούνται σε κρύο νερό υπό κενό και σιγοβράζονται σε θερμοκρασία περίπου 40 °C. Κατόπιν ψύχονται και διηθούνται. Αυτό το εκχύλισμα στη συνέχεια βράζεται σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή υπό κενό με μη ραφιναρισμένο ζαχαροκάλαμο, εκχύλισμα αχλαδιού και μέλι μέχρι να ληφθεί το σιρόπι.

Για το υδατικό εκχύλισμα, εμποτίζονται 1 έως 2 λεπτά ψιλοκομμένα φρέσκα πεύκα με κρύο νερό για χρονικό διάστημα μεταξύ 6 και 8 ωρών, στη συνέχεια θερμαίνονται αλλά δεν αφήνονται να βράσουν. Αντίθετα, αφήνονται να θερμανθούν για 10 λεπτά και στη συνέχεια ζαχαρώνονται με καραμέλα ή μέλι. Εκχύλισμα από νεαρά πεύκα και βελόνες χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για να παραχθεί ένα ποτό γνωστό ως "Spruce Beer". Σιρόπι ζάχαρης ή μελάσα, νερό και άλλα συστατικά προστίθενται στο εκχύλισμα πεύκου το οποίο στη συνέχεια ζυμώνεται με μαγιά. Έχουν καταγραφεί διάφορες ιατρικές χρήσεις για το μητρικό βάμμα ερυθρελάτης, πεύκου και πετρελαίου, ρητίνης πεύκου, τερεβινθέλαιου, βάλσαμου, αλοιφών και πίσσας.

Το πεύκο χρησιμοποιείται εκτενώς για την κατασκευή επίπλων και οργάνων (το Stradivaris είναι κατασκευασμένο από ξύλο πεύκου) καθώς και για σανίδες. Χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία χαρτιού, για στύλους ηλεκτρισμού και στη βιομηχανία παραγωγής πίσσας και άνθρακα. Η ρητίνη συγκεκριμένα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τερεβινθίνης και πίσσας.


Σχετικά προϊόντα

Drosinula sirup

Santasapina sirup